
CHAMPAGNE ALEXANDRE FILAINE
Bag Champagne Alexandre Filaine står Fabrice Gass, som må være en af de mindste
producenter målt i antal flasker. Han producerer kun 4000-5000 flasker om året, fra sine 1,5
hektar.
Markerne er fordelt på 8 lokationer i området omkring Damery i Vallée de Marne. Dyrkningen
af druerne gøres så bæredygtigt som muligt. Som Fabrice Gass siger: Jeg tager ikke
penicillin når jeg har ondt i halsen, men jeg tager det hvis jeg får tuberkulose. Så han bruger
kun sprøjtemidler når der ikke er andre udveje.
Champagnerne laves i garagen i hans baggård. Garagen er delt i to – i den ene del står en
presse og de tønder der vinificeres i, og den anden del er indrettet med kogeplader, ovn og
køkkenvask, ved siden af de få maskiner han anvender.
Fabrice Gass laver sine champagner med håndværket som det essentielle, og man kan
næsten fornemme dette håndværk når man smager hans champagner. Flaskerne er proppet
på den gammeldags måde, ingen maskine til at løfte tønderne og ingen pumpe til at flytte vin
fra en tønde til en anden – det er manuelt hele vejen.